Svečano otvorenje Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

/

U petak, 13. listopada u 13 sati, uz prisustvo svih učenika i nastavnika Srednje škole Zabok, premijer Andrej Plenković i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar svečano su otvorili novoizgrađene prostore Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku. Novi Regionalni centar kompetentnosti u Zaboku ima na raspolaganju 17 moderno opremljenih učionica, po jedan praktikum za ugostiteljsko posluživanje i kuharstvo, trening centar za odrasle (praktikume za posluživanje, kuharstvo i slastičarstvo) te mini hotel "Akademis" sa 11 pokaznih smještajnih jedinica (sobe s 3, 4 i 5 zvjezdica), recepcijom, restoranom i terasom, kuhinjom i eno-podrumom. RCK je opremljen najsuvremenijom opremom te je spoj stručnih kadrova i inovativnih rješenja za potrebe obrazovanja na europskoj razini.

Na svečanosti otvaranja novog RCK uz hrvatskog premijera Plenkovića bili su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborski zastupnik Siniša Hajdaš-Dončić, brojni dužnosnici i predstavnici ministarstava, državnih agencija, regionalne i lokalne uprave. Naime, riječ o velikom projektu ulaganja u strukovno obrazovanje ukupne vrijednosti više od 9,2 milijuna eura te trenutno najvećem projektu u provedbi na području Krapinsko-zagorske županije. Transformacijom u Centar kompetentnosti, Srednja škola Zabok je osigurala uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru.

Naglasak na učenju temeljenom na radu

Krapinsko-zagorska županija je osnivač Srednje škole Zabok i formalni partner na projektu te je za uspostavu Centra osigurala i znatna vlastita sredstva. Naglasio je to župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te dodao kako se radi o Centru koji će pokrivati pet sjeverozapadnih županija.

Ovaj Centar će biti rasadnik stručnih i naprednih kadrova koji će odgovoriti izazovima koje turizam danas traži na temelju zahtjeva turista koji dolaze u Republiku Hrvatsku i u Krapinsko-zagorsku županiju.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije

Centar uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore, ima i vlastiti mini hotel "Akademis" sa smještajnim jedinicama različitih kategorija, koji će kroz segmente poslovanja u realnim situacijama pružati najbolju praktičnu nastavu učenicima i polaznicima Centra. 

Uz stvaranje odgovarajućih uvjeta za vrhunsko obrazovanje, u takvom je objektu cilj omogućiti učenje temeljeno na radu, pružiti jedinstven primjer dobre prakse i pokazni primjer zelene arhitekture i funkcionalnosti u gospodarskom sektoru u Hrvatskoj i okruženju, navodi Europska komisija.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo posebnu vrijednost regionalnih centara kompetentnosti, a to je da po obrazovnom ciklusu mladi steknu posebna znanja i da izađu što spremniji na tržište rada. Premijer Plenković je naglasio da velika financijska sredstva stoje na raspolaganju te da će od novih generacija stvoriti mlade ljude spremne brzo se prilagoditi tržištu rada u Hrvatskoj.

Posebno su zahtjevni i drugačiji napori onog dijela turističkog sektora koji nije na obali i stoga ga treba poticati, vrednovati i njegovati. Ovdje je država financijski, uz ona sredstva koja je dala županija, zaista čvrsto stala! (...) Imamo zajednički smisao za nešto što donosi korist zajednici, korist obrazovanju, Zaboku, Krapinsko-zagorskoj županiji i svim mladima koji se ovdje obrazuju za buduće aktivnosti.

Andrej Plenković, premijer

Kreativno i inovativno učenje

Usavršavanje i edukacija postojećih nastavnika, angažiranje stručnjaka za rad s učenicima i odraslima, razvoj i modernizacija nastavnih programa, uspostava cjeloživotnog učenja kroz ponudu specijaliziranih programa, promocija struke i jačanje zanimanja kroz kreativno i inovativno učenje temeljeno na radu - samo su neke od mnogobrojnih aktivnosti koje RCK Zabok provodi.

Zadovoljstvo što će Zabok biti središte kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek dok je saborski zastupnik iz Zaboka i bivši učenik Srednje škole Zabok, Siniša Hajdaš Dončić rekao kako su za Centar najvažniji nastavnici i nastavnice koji će prenositi svoja znanja na učenike.

To su dobro iskorištena europska sredstva. Isto tako ovo je na ponos lokalne zajednice, a i mogućnost da mladi iz Krapinsko-zagorske županije i šire dobiju najkvalitetnija nastavna pomagala – kazao je Hajdaš Dončić.

Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik

Voditeljica regionalnog centra kompetentnosti u Zaboku, Veronika Kolman, naglasila je da ovaj moderni centar može brzo odgovoriti na promjene trendova u sektoru turizma i ugostiteljstva, te je istaknula da dugoročno RCK Zabok želi postati nacionalno središte kvalitetnog obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Projekt uspostave Centra kompetentnosti u Zaboku vrijedan je 9,5 milijuna eura

Vrijednost ovog projekta je 9,5 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 3,98 milijuna eura te nacionalnog fonda za sufinanciranje u iznosu od 1,33 milijuna eura, dok je preostali iznos potreban za dovršenje investicije u iznosu od 4,19 milijuna eura financiran vlastitim sredstvima Krapinsko-zagorske županije uz podršku HBOR-a.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.', Prioritetnoj osi 9 Obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje, Investicijskog prioriteta 10a Ulaganje u obrazovanje, osposobljavanje i strukovno osposobljavanje s ciljem stjecanja vještina te cjeloživotno učenje razvijanjem infrastrukture za obrazovanje i osposobljavanje, SC 10a3 Povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta za stjecanje praktičnih vještina u ciljanim sektorima srednjeg strukovnog obrazovanja s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika srednjeg strukovnog obrazovanja. 

Kako je bilo na otvaranjog novog Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku, pogledajte u galeriji ispod.

Dodaj komentar

Kako bismo poboljšali kvalitetu naših usluga, na ovoj stranici koristimo kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u vašem internetskom pregledniku, odnosno, na vašem računalu ili mobilnom uređaju kada posjetite neku internetsku stranicu ili aplikaciju. Neki od kolačića koje koristimo potrebni su za normalno funkcioniranje stranice, dok ostali služe za prikupljanje podataka o korištenju stranice (statistiku), tako da vam olakšamo pretraživanje sadržaja i prilagodimo svoju stranicu vašim potrebama. Prikaži više
Postavke kolačića
Prihvaćam
Pravila privatnosti i kolačići
Pravila privatnosti i kolačići
Naziv kolačića Aktivno

Pravila privatnosti

Zaštita osobnih podataka, privatnost i kolačići

Brinemo o vašoj privatnosti i zaštiti vaših prava

Na stranici https://rcktu-zabok.hr/ čiji je vlasnik Srednja škola Zabok - Regionalni centar kompetentnosti Zabok se poštuje privatnost i sigurnost svih korisnika i svih posjetitelja mrežne stranice. U ovom dokumentu je opisano na koji način prikupljamo, koristimo i obrađujemo Vaše osobne podatke te na koji način, pri tome, ispunjavamo naše zakonske obveze prema Vama. Vaša privatnost nam je važna te se brinemo o sigurnosti i zaštiti Vaših prava. U slučaju da niste zadovoljni nekim dijelom ove obavijesti, moguće je da imate pravo zatražiti ostvarivanje nekog od dolje naznačenih prava. Sukladno Uredbi (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Službeni list Europske unije L 119, 4.5.2016., str. 1., u daljnjem tekstu: Opća uredba o zaštiti podataka), koja je u punoj primjeni od dana 25. svibnja 2018. godine u Republici Hrvatskoj i svim zemljama članicama Europske unije, kao i Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine broj 42/18, u daljnjem tekstu: Zakon) odnosno sukladno pravnom okviru zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji te najboljoj europskoj praksi, Srednja škola Zabok - Regionalni centar kompetentnosti Zabok, sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, Ulica I. i C. Huis 16, HR-49210 Zabok, OIB:27822403513 , kao voditelj obrade osobnih podataka korisnika svojih usluga i kupaca, izradilo je Pravila privatnosti. Ova Pravila o privatnosti (“pravila”) objašnjavaju kako Srednja škola Zabok - Regionalni centar kompetentnosti Zabok prikuplja, koristi i upravlja vašim osobnim podacima koji se nalaze na ovoj web stranici i koji su dostupni korištenjem web stranice: https://rcktu-zabok.hr/

Podaci koje prikupljamo

Na ovoj mrežnoj stranici ne prikupljamo vaše osobne podatke, kao što su ime i podaci za kontakt, osim ako ih dobrovoljno ne unesete ispunjavanjem dostupnih obrazaca za određenu svrhu i time date svoju privolu za prikupljanje i uporabu vaših osobnih podataka u navedene svrhe. Svi osobni podaci koriste se isključivo u svrhe zbog koje su prikupljeni i za koje je dana privola. Privolu za obradu osobnih podataka mogu dati osobe s navršenih 16 godina ili više, dok za osobe mlađe od 16 privolu može dati roditelj ili skrbnik.

Razdoblje u kojem će osobni podaci biti pohranjeni

Svi osobni podaci brišu se nakon prestanka svrhe za koju su prikupljeni, odnosno prestankom ugovornog odnosa, a najkasnije po isteku svih zakonskih obveza povezanih s čuvanjem osobnih podataka.

Informacije koje automatski prikupljamo na mrežnoj stranici

Kada pristupite našoj mrežnoj stranici, automatski prikupljamo informacije u log datotekama poslužitelja, kao što su vaša IP adresa, vrsta preglednika, stranice za preusmjeravanje / izlazak i operativni sustav. Te informacije koristimo kako bismo upravljali svojom mrežnom stranicom i tehničkim rješenjima, pratili aktivnosti mrežne stranice, unaprijedili njezin rad i sadržaj te poboljšali korisničko iskustvo.

Prenošenje vaših osobnih podataka

Prikupljeni podaci neće ni na koji način biti dostupni trećim osobama, osim u slučaju kada je takva obveza regulirana zakonom.

Kolačići (Cookies)

Za potrebe izrade i praćenja statistike posjetitelja ova mrežna stranica koristi kolačiće (engl. cookies) – tekstualne datoteke koje preglednik sprema na računalni sustav kako bi pomogle u prilagodbi korisničkog iskustva. Kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ako želite ukloniti kolačiće na svojem uređaju, to možete učiniti u bilo koje doba putem postavki preglednika kojeg koristite.

Pristup osobnim podacima i njihovo ažuriranje

Naš korisnik u svakom trenutku ima sljedeća prava:
  • pravo na pristup podacima i uvid u podatke
  • pravo na informiranost o obradi osobnih podataka
  • pravo na prenosivost podataka
  • pravo na povlačenje privole
  • pravo na podnošenje prigovora
  • pravo na ispravak i promjenu osobnih podataka u slučaju ako su podaci nepotpuni ili netočni
  • pravo na brisanje u slučajevima kao što su prestanak svrhe obrade, povlačenje privole ili u slučaju podnošenja prigovora

Sigurnost vaših osobnih podataka

Poduzimamo sve tehničke i organizacijske mjere sigurnosti kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od neovlaštenog ili nezakonitog postupanja s njima i od njihovog slučajnog gubitka, uništenja ili izmjena.

Identitet i kontaktni podaci službenika za zaštitu podataka

Sukladno relevantnim propisima Srednja škola Zabok imenovala je Službenika za zaštitu podataka kojega možete kontaktirati za sva pitanja povezana s obradom vaših osobnih podataka ili ostvarivanje svojih prava na zaštitu osobnih podataka. Kontakt: info@rcktu-zabok.hr

Nadzorno tijelo

Ako imate prigovor u vezi sa svojim pravima, možete uputiti primjedbu nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka, odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP): Agencija za zaštitu osobnih podataka Martićeva ulica 14 10 000 Zagreb https://azop.hr/

Obavijest o promjenama

Sve promjene obavijesti o privatnosti bit će pravodobno objavljene na ovoj stranici ili učinjene dostupnima korisnicima na neki drugi prikladan način.
Spremi postavke
Postavke kolačića
Skip to content