Drugi Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju

/

Inovativnost i kreativnost u obrazovanju ključni su za privlačenje mladih za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, zaključili su poduzetnici, nastavnici i učenici na drugim Danima turizma i ugostiteljstva u Zagorju

U organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa. Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Održani Dani turizma potvrđuju visoko postavljene standarde ovog centra koji je kvalitetnim programom drugog sajma turizma potvrdio važnost suradnje s gospodarskim sektorom i javnim institucijama, ali i otvaranjem atraktivnih tema o inovacijama.

Manifestaciju je otvorila Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, a uzvanicima su se obratili prof. dr. sc. Oliver Kesar, redoviti profesor na Katedri za turizam Ekonomskog fakuleta Zagreb, Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka, Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma RH, nakon čega je projekt i aktivnosti predstavila Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Tijekom radionica, predavanja i panela izneseni su konkretni podaci, a to je suradnja s gospodarskim sektorom i javnim institucijama.

U proteklom razdoblju, kroz suradnju s 50-ak gospodarskih subjekata, srednjih škola i fakulteta, pokrenuli smo postupke izrade deset novih programa obrazovanja odraslih i četiri nova obrazovna strukovna programa na temelju istraživanja tržišta rada i potreba poslodavaca iz sektora turizma i ugostiteljstva. Osim srednjoškolskog strukovnog obrazovanja učenika, Srednja škola Zabok tijekom sljedeće godine bit će spremna provoditi programe obrazovanja odraslih. Osim formalnih programa za one koje žele promijeniti zanimanje, bit ćemo spremni provesti neformalne i tailor-made radionice s ciljem usavršavanja djelatnika na određenim područjima turizma i ugostiteljstva.

Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

 

Cilj projekta ReCeZa je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu

Cilj projekta ReCeZa, odnosno Regionalnog centra kompetentnosti je osigurati nove metode učenja, ponuditi cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba, mladih i onih malo starijih, za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu.

S ciljem upoznavanja suvremenih trendova u turizmu i ugostiteljstvu, Srednja škola Zabok tijekom sljedeće godine organizirat će za nastavnike studijska putovanja u Italiju, Španjolsku, Austriju, Nizozemsku, Sloveniju, Francusku i Švicarsku, a u Hrvatskoj će posjetiti i druge regionalne centre kompetentnosti s područja turizma i ugostiteljstva.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je da su centri izvrsnosti koji pružaju učenje, cijelo životno učenje i učenje na jedan inovativan, kreativan, drugačiji način koji zapravo odgovara potrebama tržišta rada, potrebama sektora turizma izuzetno važni za Krapinsko zagorsku županiju.

Krapinsko zagorska županija je druga kontinentalna županija u Republici Hrvatskoj po broju noćenja i dolazaka turista i ono što zaista mogu sa sigurnošću reći je da je Krapinsko zagorska županija, naše Zagorje zaista prava Bajka na dlanu i biser kontinentalnog turizma. Imamo jako mnogo resursa koji omogućuju jedan lijepi i kvalitetan doživljaj turistima i svima koji dolaze u našu županiju. Osim infrastrukture jednako je važno ako ne i važnije upravo ulaganje u ljudske resurse i potencijal koji smo prepoznali kao veliki kotač turizma u Krapinsko zagorskoj županiji. Ovo pretvaranje Srednje škole Zabok u regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu odjeknulo je ne samo Županijom nego i cijelom regijom, imamo ne samo veći interes nego i stvarno veći broj upisa.

Jasna Petek, zamjenica župana KZŽ

Zapošljavanje i stvaranje novih kadrova u turizmu

Zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu je izrazito važno, posebno u današnje vrijeme izrazitog pomanjkanja profesionalaca za rad u turizmu, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj svjetskoj industriji.

Jedan od ključnih izazova razvoja turizma je nedostatak radne snage u kvaniteti, ali u kvaliteti. Poslodavci i cijeli naš turistički sektor ističu potrebu usklađivanja tržišta rada sa znanjima koje naši učenici i studenti usvajaju stoga mislimo da su centri kompetentnosti pravo sredstvo za poboljšanje radne snage u turističkom sektoru. Mi smo ove godine na Danima hrvatskog turizma promovirali naše srednje škole budući da imamo natječaj na koji se prijavljuju srednje škole s projektima koje doprinose turizmu. Ti mladi ljudi oduševili su sve one koji su bili prisutni sa svojom neposrednošću, energijom, znanjem. Mislim da možemo biti zadovoljni naporom da imamo kvalitetnu radnu snagu, a smatram da ćemo kroz centre kompetentnosti to dodatno poboljšati, i osigurati fleksibilnost koja nam je potrebna s obzirom na promjene u turizmu, 

Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkuretnost turističke destinacije

Kako približiti posao u turizmu i ugostiteljstvu mladima, kako ih privući u ta zanimanja, kako ih osposobiti za suvremeni rad i osigurati im najvažnije vještine, kako ih pratiti u njihovoj karijeri ponudom novih znanja i dodatne edukacije, kakva su očekivanja mladih, koliki je raskorak u onome što im se nudi i što im treba, što u tom procesu možemo promijeniti, unaprijediti i nadograditi, kako učiniti edukaciju zanimljivom i inovativnom u vrijeme virtualne stvarnosti teme su rasprava na drugim Danima turizma i ugostiteljstva u Zagorju

Manifestacija Drugi Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju je okupila veliki broj predavača i sudionika

Trodnevna manifestacija započela je u četvrtak 15. prosinca stručnim kulinarskim i vinskim radionicama nakon čega su uslijedili okrugli stolovi i predavanje na teme poput Inovacije u edukaciji - povezanost poduzetništva i obrazovanja i Kreativno učenje - pogled iz drugog kuta.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, Ksenija Beljan ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija i predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske, Tjaša Vidrih, ravnateljica Biotehničkog obrazovnog centar BIC Ljubljana, prof. dr. sc. Oliver Kesar, redoviti profesor na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta Zagreb, Anja Rajić Škarić, voditeljica razvoja obrazovnih sadržaja na Visokom učilištu Algebra, Lea Brezar su-osnivačica privatne osnovne i srednje škole Epoha i Martina Kovačić, direktorica Salve Regina Hotels & Resort dali su doprinos idejama primjerima iz prakse, a zaključak je da suradnja obrazovnih ustanova i poslovnih subjekata postaje nedjeljiv dio suvremenog poslovanja te je cilj osigurati nove metode učenja, ponuditi cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba, mladih i onih malo starijih, za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu. a pristup obrazovanju potrebno je temeljiti na iskustvu i kreativnosti koji će učenicima usaditi ljubav prema struci.

Kako približiti posao u turizmu i ugostiteljstvu mladima, kako ih privući u ta zanimanja, kako ih osposobiti za suvremeni rad i osigurati im najvažnije vještine, kako ih pratiti u njihovoj karijeri ponudom novih znanja i dodatne edukacije, kakva su očekivanja mladih, koliki je raskorak u onome što im se nudi i što im treba, što u tom procesu možemo promijeniti, unaprijediti i nadograditi, kako učiniti edukaciju zanimljivom i inovativnom u vrijeme virtualne stvarnosti teme su rasprava na Danima turizma i ugostiteljstva koji su nakon stručnog i praktičnog dijela zaokruženi zabavnim progamom pod nazivom Škola je COOL koji je u blagdanskoj atmosferi predstavio vještine učenika, a posjetitelji su mogli uživati u blagdanskim zalogajima, natjecanjima u pripremi gastro specijaliteta, ali i glazbenom programu, lutkarskoj predstavi, što je sve zajedno izgledalo poput blagdanske čarolije.

Okrugli stolovi sa zanimljivim temama, predavanja i stručne radionice za profesionalce, strukovne nastavnike i učenike srednjih škola upotpunili su druge po redu održane Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Kako bismo poboljšali kvalitetu naših usluga, na ovoj stranici koristimo kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u vašem internetskom pregledniku, odnosno, na vašem računalu ili mobilnom uređaju kada posjetite neku internetsku stranicu ili aplikaciju. Neki od kolačića koje koristimo potrebni su za normalno funkcioniranje stranice, dok ostali služe za prikupljanje podataka o korištenju stranice (statistiku), tako da vam olakšamo pretraživanje sadržaja i prilagodimo svoju stranicu vašim potrebama. Prikaži više
Postavke kolačića
Prihvaćam
Pravila privatnosti i kolačići
Pravila privatnosti i kolačići
Naziv kolačića Aktivno

Pravila privatnosti

Zaštita osobnih podataka, privatnost i kolačići

Brinemo o vašoj privatnosti i zaštiti vaših prava

Na stranici https://rcktu-zabok.hr/ čiji je vlasnik Srednja škola Zabok - Regionalni centar kompetentnosti Zabok se poštuje privatnost i sigurnost svih korisnika i svih posjetitelja mrežne stranice. U ovom dokumentu je opisano na koji način prikupljamo, koristimo i obrađujemo Vaše osobne podatke te na koji način, pri tome, ispunjavamo naše zakonske obveze prema Vama. Vaša privatnost nam je važna te se brinemo o sigurnosti i zaštiti Vaših prava. U slučaju da niste zadovoljni nekim dijelom ove obavijesti, moguće je da imate pravo zatražiti ostvarivanje nekog od dolje naznačenih prava. Sukladno Uredbi (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Službeni list Europske unije L 119, 4.5.2016., str. 1., u daljnjem tekstu: Opća uredba o zaštiti podataka), koja je u punoj primjeni od dana 25. svibnja 2018. godine u Republici Hrvatskoj i svim zemljama članicama Europske unije, kao i Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine broj 42/18, u daljnjem tekstu: Zakon) odnosno sukladno pravnom okviru zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji te najboljoj europskoj praksi, Srednja škola Zabok - Regionalni centar kompetentnosti Zabok, sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, Ulica I. i C. Huis 16, HR-49210 Zabok, OIB:27822403513 , kao voditelj obrade osobnih podataka korisnika svojih usluga i kupaca, izradilo je Pravila privatnosti. Ova Pravila o privatnosti (“pravila”) objašnjavaju kako Srednja škola Zabok - Regionalni centar kompetentnosti Zabok prikuplja, koristi i upravlja vašim osobnim podacima koji se nalaze na ovoj web stranici i koji su dostupni korištenjem web stranice: https://rcktu-zabok.hr/

Podaci koje prikupljamo

Na ovoj mrežnoj stranici ne prikupljamo vaše osobne podatke, kao što su ime i podaci za kontakt, osim ako ih dobrovoljno ne unesete ispunjavanjem dostupnih obrazaca za određenu svrhu i time date svoju privolu za prikupljanje i uporabu vaših osobnih podataka u navedene svrhe. Svi osobni podaci koriste se isključivo u svrhe zbog koje su prikupljeni i za koje je dana privola. Privolu za obradu osobnih podataka mogu dati osobe s navršenih 16 godina ili više, dok za osobe mlađe od 16 privolu može dati roditelj ili skrbnik.

Razdoblje u kojem će osobni podaci biti pohranjeni

Svi osobni podaci brišu se nakon prestanka svrhe za koju su prikupljeni, odnosno prestankom ugovornog odnosa, a najkasnije po isteku svih zakonskih obveza povezanih s čuvanjem osobnih podataka.

Informacije koje automatski prikupljamo na mrežnoj stranici

Kada pristupite našoj mrežnoj stranici, automatski prikupljamo informacije u log datotekama poslužitelja, kao što su vaša IP adresa, vrsta preglednika, stranice za preusmjeravanje / izlazak i operativni sustav. Te informacije koristimo kako bismo upravljali svojom mrežnom stranicom i tehničkim rješenjima, pratili aktivnosti mrežne stranice, unaprijedili njezin rad i sadržaj te poboljšali korisničko iskustvo.

Prenošenje vaših osobnih podataka

Prikupljeni podaci neće ni na koji način biti dostupni trećim osobama, osim u slučaju kada je takva obveza regulirana zakonom.

Kolačići (Cookies)

Za potrebe izrade i praćenja statistike posjetitelja ova mrežna stranica koristi kolačiće (engl. cookies) – tekstualne datoteke koje preglednik sprema na računalni sustav kako bi pomogle u prilagodbi korisničkog iskustva. Kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ako želite ukloniti kolačiće na svojem uređaju, to možete učiniti u bilo koje doba putem postavki preglednika kojeg koristite.

Pristup osobnim podacima i njihovo ažuriranje

Naš korisnik u svakom trenutku ima sljedeća prava:
  • pravo na pristup podacima i uvid u podatke
  • pravo na informiranost o obradi osobnih podataka
  • pravo na prenosivost podataka
  • pravo na povlačenje privole
  • pravo na podnošenje prigovora
  • pravo na ispravak i promjenu osobnih podataka u slučaju ako su podaci nepotpuni ili netočni
  • pravo na brisanje u slučajevima kao što su prestanak svrhe obrade, povlačenje privole ili u slučaju podnošenja prigovora

Sigurnost vaših osobnih podataka

Poduzimamo sve tehničke i organizacijske mjere sigurnosti kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od neovlaštenog ili nezakonitog postupanja s njima i od njihovog slučajnog gubitka, uništenja ili izmjena.

Identitet i kontaktni podaci službenika za zaštitu podataka

Sukladno relevantnim propisima Srednja škola Zabok imenovala je Službenika za zaštitu podataka kojega možete kontaktirati za sva pitanja povezana s obradom vaših osobnih podataka ili ostvarivanje svojih prava na zaštitu osobnih podataka. Kontakt: info@rcktu-zabok.hr

Nadzorno tijelo

Ako imate prigovor u vezi sa svojim pravima, možete uputiti primjedbu nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka, odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP): Agencija za zaštitu osobnih podataka Martićeva ulica 14 10 000 Zagreb https://azop.hr/

Obavijest o promjenama

Sve promjene obavijesti o privatnosti bit će pravodobno objavljene na ovoj stranici ili učinjene dostupnima korisnicima na neki drugi prikladan način.
Spremi postavke
Postavke kolačića
Skip to content