4 godine
Razina 4.2 HKO
Završena osnovna škola
Liječnička svjedodžba
Tehničar za ugostiteljstvo radi u ugostiteljskim objektima na poslovima organizacije rada restorana, kuhinje i smještajnih kapaciteta. Organizira i nadzire rad zaposlenih te kontrolira kvalitetu radnji i postupaka sukladno normama i ugostiteljskim standardima.
Tehničar za ugostiteljstvo, samostalno ili timski, analizira zahtjeve klijenata, planira i organizira događaje i manifestacije, izrađuje kalkulacije, cijene aranžmana, jelovnike i menije domaće i međunarodne kuhinje, vinske karte i karte pića. Planira prostor, opremu, ljudske i druge resurse nužne za realizaciju i vodi odgovarajuće evidencije.
Tehničar za ugostiteljstvo dočekuje i ispraća gosta, organizira rad zaposlenih pri prijemu, smještaju i usluživanju te prati odnos osoblja prema gostu. Savjetuje gosta o vrsti usluge i/ili ponude, promovira ponudu i vrste usluga ugostiteljskoga objekta u seoskom, nautičkom i drugim oblicima turizma. Osim toga, ugostiteljski tehničar pazi na higijenu i izgled ugostiteljskoga objekta, posebno prostora za posluživanje hrane i pića te se brine o otklanjanju uočenih nedostataka. Ostvaruje i održava kontakte s dobavljačima i klijentima. Prati utrošak namirnica, stanje zaliha i sudjeluje u procesu nabavke namirnica, opreme, materijala i ostalih potrepština za rad restorana, kuhinje i smještajnih kapaciteta.
Strukovni kurikulum tehničar za ugostiteljstvo je novi strukovni kurikulum, a razvijen je upravo u Regionalnom centru kompetentnosti u Zaboku. Program je koncipiran na modularnom pristupu (kao na visokoškolskim ustanavama i fakultetima), kroz koji učenici stječu vještine i kompetencije u turizmu i ugostiteljstvu obavljajući zadatke kroz različite module. Moduli traju obično kraće, ne izvode se više kao nastavni predmeti tijekom cijele nastavne godine, a učenici kada završe jedan modul prelaze na sljedeći.
Ovaj novi pristup u strukovnom obrazovanju omogućuje učenicima da se usavršavaju u područjima specifičnim za područje ugostiteljstva i turizma poput hotelskog poslovanja (od kuhanja, posluživanja, hotelskog domaćinstva do recepcijskog poslovanja), poduzetništva u ugostiteljstvu i turizmu, turističkog posredovanja (rad turističke agencije i putovanja), prodajnih vještina, organizacije rada u ugostiteljstvu, kulinarskih vještina, trendova u gastronomiji i slastičarstvu, e-poslovanja, stranih jezika u struci i mnogih drugih.
U ovom inovativnom programu učenici imaju i zanimljivu ponudu izbornih modula (npr. izrada i objava sadržaja na društvenim mrežama, emocionalna inteligencija, miksologija, prigotavljanje modernih jela, izrada jelovnika, interkulturalna komunikacija, verbalna i neverbalna komunikacija i dr.) što učenicima omogućuje da se usmjeravaju u područje koje ih najviše zanima.
Za obavljanje poslova u zanimanju tehničara za ugostiteljstvo poželjna je spretnost, urednost, ljubaznost, razvijene komunikacijske vještine i sposobnost poslovnog pregovaranja.
Za upis u strukovni kurikulum tehničar za ugostiteljstvo, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada. Učenici mogu polagati i ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.
Cookie name | Active |
---|